Hobby imkerij Green Spirit

Het bijenblog voor dagelijkse nieuwtjes

voor en door imkers: BIJENBLOG


Hobby-imkerij Green Spirit verzorgt de volgende cursussen en workshops en levert de onderstaande producten:

                                

BIJVRIENDELIJK IMKEREN 2.0 is de laatste versie van het al bekende boek het jaarrond praktisch imkeren in Dadant US-, TBH- of paarkast, een beleving.


Dit boek, waarvan de 7e editie is uitgegeven in maart 2020, is in hardcover A4 formaat met 105 kleuren foto's en 172 pagina's beschikbaar. Het boek is met name gericht op de imkers, die de basiscursus imkeren doorlopen hebben en nog niet beschikken over vele jaren ervaring. Daarnaast biedt het voor ervaren imkers een uitstekend naslagwerk om de kennis bij te scholen volgens de laatste ontwikkelingen.


In het boek wordt ingegaan op het jaarrond imkeren in spaarkasten en in de Dadant US kasten en in Top Bar Hives. Hierbij staat de bijenkolonie centraal en ondersteunt de imker het leven van de kolonie op een zo natuurlijk mogelijke manier.

Bijenwerk (zie Imkernieuws van de NBV) was de basis en aanzet tot dit boek.

Het boek is te bestellen via het e-mailadres: ben.somdecerff@delta.nl. De prijs van het boek inclusief verzending in Nederland via POSTNL bedraagt bij mij 30,50 euro. In Belgie kost het boek inclusief verzending 35,-- euro.

Het boek is eveneens te bestellen bij:


Eenvoudig(er) imkeren, hoe doe je dat?


Per 1 maart 2020 heb ik een tweede imkerboek uitgegeven over het natuurlijke imkeren in spaarkasten. Dit boek volgt de principes van het darwiniaanse imkeren zoals door Dr. Tom Seeley in zijn voordrachten en publicaties is uiteengezet. Het natuurlijke imkeren streeft naar een evenwicht tussen bijenvolk en mijten. Door vooral de warmtehuishouding te ondersteunen en stress te verminderen wordt de vitaliteit en weerstand van bijenvolken bevorderd en de mijtenreproductie geremd. Vanuit mijn eigen ervaring heb ik daar nog diverse adviezen aan toegevoegd. Het boekje omvat 66 tekstpagina's en enkele natuur kleuren foto's. Kosten van dit boekje bedragen 16 euro.

Inclusief verzending in NL 22 euro. Naar Belgie 26 euro. 
Eenvoudig(er) en duurzaam imkeren in een eenbaks spaarkast of Topkast, hoe doe je dat? 

Dit is de titel van een nieuw boek, waarin het Darwiniaans (natuurlijk) imkeren is uitgebreid met het werken in de Topkast. Dit boek gaat dus over natuurlijk en eenvoudig imkeren in een eenbaks spaarkast of een Topkast (horizontale spaarkast). Door te leren van de lifestyle van wilde volken in de bossen van Arnot Forest NY (onderzoek Prof. Tom Seeley) is een aangepaste manier van imkeren ontstaan, die de gezondheid van de bijen volken ten goede komt. Hierdoor kunnen volken op termijn overleven zonder onnatuurlijke varroabestrijdingen.

In het boek wordt via QR-codes gelinkt naar eigen You Tube video's, waardoor alles zeer eenvoudig te begrijpen is. 

Het full colour boek wordt geleverd in een handige ringband met beschermfolie cover. Het boek bevat 104 bladzijden. De kosten van dit boek bedragen 26 euro. Inclusief verzending in NL 32 euro. Naar Belgie 36 euro. Het boek is vanaf 15 oktober 2021 verkrijgbaar. 

Imkeren op A4 formaat

Op een overzichtelijke wijze zijn de imkeractiviteiten in het bijenseizoen en de belangrijkste feiten van de biologie van het bijenvolk  samengevat in een A4 overzicht. Op de achterkant zijn de belangrijkste varroa imkerhandelingen weer gegeven.

 

Onderstaande tweezijdig bedrukte A4 kaart (op 300-grams gelamineerd papier afgedrukt) is in combinatie met een boek of imkerkalender per stuk te verkrijgen. Kosten 2 euro per stuk. De kaart is solo alleen in oplagen van minimaal 10 stuks te verkrijgen op onderstaand e-mailadres. De kosten bedragen per 10 stuks 20 euro, verzendkosten 4,90 euro.


De kaart is ontwikkeld door Erik Schroën en Ben Som de Cerff naar het idee van Pia Aumeier.

Full colour A4 Imkerkalender

Daarnaast is er nog een imkerkalender beschikbaar met per kalendermaand een korte beschrijving van de maandelijkse werkzaamheden. De imkerkalender kost 7,50 euro exclusief verzending.

Per e-mail kan een voorbeeld PDFje opgestuurd worden.

Cursussen, lezingen en workshops

Hobby-imkerij Green Spirit verzorgt de volgende cursussen en workshops en levert de onderstaande producten:                               

Cursussen:

 • basiscursus bijenhouden (15 dagdelen les plus een examen), ook mogelijk in 6 dagen voltijds;


 • vervolgcursus: "van bijenhouden naar imkeren" (17 dagdelen les);


 • cursus koninginnenteelt (via verzamelbroedaflegger methode van Dr. Liebig en via een productievolk) (8 dagdelen les: 3 theorie- en 5 praktijklessen);


 • theorie koninginnenteelt: 2 avonden;


 • workshop Koninginnenteelt (incl. 2 of 3 F1-moertjes voor eigen gebruik) in 3 dagdelen;  Lezingen over o.a.:  • koninginnenteelt voor de kleine imker (60 minuten)


  • zwermen en zwermbeheersing, een kans of een bedreiging? (120 minuten)


  • van planten(sap) via nectar naar honing (90 minuten);


  • propolis (20 minuten);


  • drachtplanten (90 minuten);


  • hygiene in de bijen(teelt) (60 minuten);


  • praktijkverslag van het testen van het hygienisch gedrag van bijenvolken (60 minuten); 


  • invoeren van koninginnen (60 minuten);


  • integraal varroa management incl. biotechnische methoden (60 minuten);


  • duurzaam en natuurlijk bijen houden in een Top Bar Hive, een Warrekast en een dadantkast en de verschillen t.o.v. het reguliere imkeren (60 minuten);


  • reizen met bijen (60 minuten)


  • 4,9 mm cellen (kleine bijen en het mogelijke effect op de varroareproductie)


  • koninginnenteelt (60 minuten)


  • een bijenkolonie vergeleken met het bedrijfsleven (in de maak.....)
  Tijdens de cursussen en lezingen wordt uitgegaan van de meest actuele ontwikkelingen en inzichten. Zowel de natuurlijke als de meer traditionele wijzen van imkeren komen aan de orde.  

  Telefoon06-24592149

  Hobby Imkerij Green Spirit © 2010